"Det finns många barn som mår dåligt och behöver stöd och hjälp. När det inte finns någon vuxen i deras närhet att prata med finns Bris. Till Bris kan barn och unga ringa, chatta och mejla och då få prata med en kurator om sina problem. Vill du vara med och stötta Bris i deras arbete för barn och unga, delta då i Baka för en god sak. Den officielle bakdagen er 25 oktober, men det går också att baka nån annan dag. Jag uppmanar skolor och förskolor att vara med och baka, pengarna går oavkortat till Bris"


Leila Lindholm, ambassadör, Baka för en god Sak



LEILAS INSPIRERANDE RECEPT


LEILAS CHOKLADBOLLAR

15 CHOKLADBOLLAR

Mina chokladbollar riktigt smälter i munnen. Alla älskar chokladbollar, hemligheten för de perfekta chokladbollarna är att använda sig av riktigt bra kakao och espressokaffe. Det här snabba receptet tar bara ca 10 minuter att göra och blir godast om de får stå i kylen en stund innan du serverar dem. Ha gärna med dina barn när du gör chokladbollar, mina barn älskar det är verkligen och visst är det kul att baka med hela familjen!

DU BEHÖVER
100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao av god kvalitet
2 msk kallt espressokaffe (vanligt kaffe funkar också) Kokosflingor
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke.

2. Blanda i vaniljsocker och kakao, tillsätt sist kallt kaffe.

2. Forma chokladbollarna till små bollar och rulla i kokos. Förvara chokladbollarna i kyl.


LEILAS KANELBULLAR

28 STYCKEN

Leilas supergoda kanelbullar fungerar året runt. Kanelbullar är nästan ett måste att ha hemma i frysen. Välj om du vill baka kanelknutar enligt receptet på en ugnsplåt eller rulla dom traditionellt och grädda dom i en muffinsplåt!

DU BEHÖVER
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör (bregott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
1 krm vaniljpulver eller vaniljen från en vaniljstång
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.

7. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel – blandat med vaniljpulver.

8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.

9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).

10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).

11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.


LEILAS MOROTSKAKA

1 MOROTSKAKA

Leilas supergoda kanelbullar fungerar året runt. Kanelbullar är nästan ett måste att ha hemma i frysen. Välj om du vill baka kanelknutar enligt receptet på en ugnsplåt eller rulla dom traditionellt och grädda dom i en muffinsplåt!

DU BEHÖVER
3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter


Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.

4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.

5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

7. Låt morotskakan svalna.

Cream Cheese Frosting
1. Vispa alla ingredienser krämigt.

2. Bred frostingen över morotskakan.

Servera morotskakan på ett fint tårtfat.



SOCKERKAKA

1 SOCKERKAKA

Knepet med att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och socker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan sockerkakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan mjölet ska försiktigt vändas ner i smeten. Man kan variera med oändligt många smaksättningar.

DU BEHÖVER
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform.

6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

7. Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett brödgaller.



Leilas kladdkakemuffins

16 små muffins

Leilas kladdkakemuffins är både gott och enkelt att göra. -Det här är mina favoritmuffins, grymt goda med sin kladdiga choklad och de går snabbt att baka. Vispa ihop smeten och kör cirka 12 minuter i ugnen.

DU BEHÖVER
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 ekologiska ägg
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
1 dl kakao av bra kvalitet
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.

8. Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och färska bär.


Minidammsugare

18 stycken

Det här är ursprungligen ett sätt att ta tillvara gamla kakrester på konditori. Då blandar man i både torra sockerkakor och småkakor i smeten. Jag tycker att det är perfekt att göra dessa söta små dammsugare om jag (mot förmodan) skulle ha lite sockerkaka över som börjar bli torr.

DU BEHÖVER
50 g mjukt smör
5 dl smulor från sockerkaka eller småkakor
2 tsk kakao av god kvalitet
Arraksessens eller punsch efter smak

300 g grön marsipan
Florsocker till utkavling
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
GÖR SÅ HÄR
1. Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.

2. Tillsätt arrak eller punsch efter smak.

3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.

4. Dela marsipanen i tre delar, rulla till avlånga rullar och kavla ut rullarna till ark cirka 2 mm tjocka. Använd florsocker att "mjöla” med om marsipanen kladdar.

5. Ta ut degrullarna ur frysen och rulla in dem i marsipanen. Lägg skarvarna omlott och nedåt. Lägg tillbaka dem i frysen.

6. Smält 1/3 av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten), ta av skålen från värmen så fort chokladen smält.

7. Hacka och rör ner resten av chokladen så att den smälter. Låt svalna.

8. Ta ut rullarna ur frysen, skär dem i 5 cm långa bitar och doppa ändarna i chokladen. Förvara dammsugarna i kylen.